Vår kandidat Mathias Kristoffersson plats 7 lista 1

Jag heter Mathias Kristoffersson, är 41 år.
Bor i Borgafjäll, är renskötare, stängselbyggare, renslaktare samt skoter- och fiskeguide. Guide är jag några få dagar om året, men det är ett ypperligt tillfälle att informera om renskötsel och samer till de som – oftast –  inte har några kunskaper alls om det.
Jag har debatterat om rovdjuren i några år nu och det är där jag försöker få till förändringar till det bättre. Det är mycket som hotar rennäringen långsiktigt: du har gruvor, vindkraft, skogsbruk, turism … men alla långsiktiga hot har ingen större betydelse om rennäringen inte kan överleva kortsiktigt och det största kortsiktiga hotet är rovdjuren.

Har vi inga renar kvar, kan vi ju inte fortsätta med renskötsel. Med det menar jag inte att man ska sluta kämpa mot övriga hot, utan att man måste försöka få myndigheterna att förstå allvaret med dagens rovdjurspolitik som styrs av små extrema föreningar som endast vill ha rovdjur; en styrning som sker genom att överklaga alla licens- och skyddsjakter som de kan.
Sedan ligger även utbildningsfrågor mig varmt om hjärtat, men samisk utbildning verkar inte heller ligga så högt upp på myndigheternas dagordning tyvärr.

Rennäring, rovdjur, skolfrågor ligger mig alltså varmast om hjärtat.
Vardagsrasismen som tagits upp av media de sista dagarna är något jag påtalat i flera års tid nu; man ser den extremt tydligt i rovdjursdebatterna vilket, tyvärr, har gjort mig ganska luttrad.

 

Mathias Kristoffersson, Borgafjäll

Lämna ett svar